ASI är en standardiserad bedömningsmetod för att kartlägga och följa upp hjälpbehov hos personer över 18 år med missbruks- och beroendeproblem.
ASI är en standardiserad bedömningsmetod som används för personer över 18 år med skadligt bruk och beroende.
Metoden kan användas både kartläggande och uppföljande på individnivå.
På gruppnivå kan ASI användas för att arbeta med systematisk uppföljning och verksamhetsutveckling.
Socialstyrelsen är huvudman, förvaltar och ansvarar för metodens utveckling, manual och utbildning.
Nationella riktlinjer för stöd och vård vid missbruk och beroende (2019) har gett ASI den högsta möjliga rekommendation, prioritet 1, och uppger att ”Hälso- och sjukvården och Socialtjänsten bör använda ASI för att bedöma hjälpbehov för personer med alkohol eller narkotikaproblem.”
Funktioner i ASI
Textsammanställning
Ett tekniskt hjälpmedel i Net-Klient, är möjligheten att få ut en textsammanställning av en inmatad ASI-intervju. Kodningarna i intervjun producerar en sammanställning i löpande text, som sedan kan användas för flera olika ändamål. Det främsta ändamålet är nog möjligheten att använda texten som underlag till en utredning, vilket sparar tid för användaren då den är både lättillgänglig och enkel att använda.
Funktioner i ASI
UBÅT
Datastöd för uppföljning och beskrivning av åtgärder för ASI-användare. Tillsammans med ASI är UBÅT ett mycket brett uppföljningsinstrument som visar på både förändring och effekt.
UBÅT är tillgängligt för alla som använder Net-Klient och innebär att man systematiskt kan beskriva och följa upp varje åtgärd som en klient erhåller.
Funktioner i ASI
Resultatrapport för åtgärder
Tillsammans med de fasta rapporterna så finns rapporten; Resultat för Åtgärder och Ställen, där effekter, brukarskattningar och handläggarskattningar för alla åtgärder och ställen redovisas. Rapporten bygger på data från både ASI och UBÅT och kan skapas med urval för tidsperioder, problemprofil, kön och ålder.
Genom att koppla samman UBÅT med ASI kan man på sikt besvara många frågor som är centrala i vård för skadligt bruk och beroende som t.ex. Har åtgärderna någon effekt på problemnivåerna i ASI? Finns det kombinationer av åtgärder som är mer eller mindre effektiva? Vilka åtgärder är mer effektiva för olika grupper av klienter? Finns det åtgärder som är ineffektiva eller ger negativa effekter?
Utan koppling till ASI kan man ändå med hjälp av åtgärdsformuläret UBÅT besvara många viktiga frågor i vård för skadligt bruk och beroende, t.ex. Vilka åtgärder får klienterna? Vilken omfattning och intensitet har olika åtgärder? Vad tycker klienter och handläggare om de åtgärder som klienten fått? Det går också att kartlägga åtgärder för en enskild klient.
Funktioner i ASI
Statistik och analys
Net-Klient innehåller verktyg som gör att alla användare själva kan ta ut sammanställningar på gruppnivå vilket gör Net-Klient till en ypperlig plattform för insamling av lokal data. Sammanställningarna kan sedan användas för verksamhetsutveckling. De fyra olika verktygen är;
- Presentationer – Enkla sammanställningar i PowerPoint-format för diskussioner.
- Trender – Interaktiva diagram för att illustrera förändringar i data över tid.
- Frekvenser – Interaktiva diagram för att illustrera fördelning i data under valbar tidsperiod.
- Rapporter – Avancerade rapporter i textformat med tabeller och diagram. Innehåller även förklaringar och referenser.
Presentationerna (PowerPoint), diagrammen (bilder) och rapporterna (Word) sparas enkelt hem till din dator.